HECS Aquatic ronilačko odijelo

19.11.2016 nauCAT
  •  Share on X
HECS Aquatic ronilačko odijelo
Tehnički podaci
Proizvođač: HECS AQUATIC (NZ)

 HECS Aquatic i Ocean Dry iz Novog Zelanda lansirali su novu liniju ronilačkih odijela koja pomažu roniocima da se bolje uklope u morski okoliš. Njihovo prvo na svijetu suho ronilačko odijelo ima HECS patentiranu Stealth tehnologiju.

HECS, bazirano na Faradayevom kavezu, koristi karbonsku mrežu da smanji električne signale koje emitira ljudsko tijelo, dopuštajući roniocu da priđe bliže morskim životinjama. Naime, mnoge morske životinje su osjetljive i reagiraju na slabe električne signale koje emitira ljudsko tijelo.

Morski biolog Riley Elliot, koji je sudjelovao u razvoju odijela, kaže kako ono ima veliku korist za znanstvenike. "Pokazalo se izuzetno korisnim, bilo za znanstvenike, snimatelje, lovce na dah ili bilo kojeg ronioca koji žele zamaskirati svoj boravak u vodi kako bi se približio životinjama", kazao je Elliot.

S njim se slaže i Dave Abbott iz Liquid Action Films, koji je tu tehnologiju testirao nekoliko godina i kaže da stvarno dobro radi. Dave Abbott trenutno snima podmorski dokumentarni film u Kanadi.

„To je Sveti gral za kamermane, koji sada mogu doći bliže nekim vrstama kojima se dosad bilo vrlo teško približiti,“ dodao je Abbott.

Odijelo se radi u dvije varijante, jedno debljine jedan milimetar namijenjeno tropskim vodama i drugo debljine pet milimetara. Cijena se kreće između 400 i 700 dolara.

nauCAT©
Foto: HECS Aquatic

 

  •  Share on X

Najčitanije