Vetusova E-linija

27.05.2021 nauCAT
  •  Share on X
Vetusova E-linija
Tehnički podaci
Proizvođač: Vetus (NL)

 
nauCAT

VETUS je višegodišnjim razvojem stvorio savršeno rješenja za brodski električni pogon, tako da se brodom može upravljati kao i obično, samo uz zvuk vode!

Cilj tijekom cijelog procesa projektiranja E-LINE, bio je pružiti iskustvo električnog pogona koje je gotovo identično osjećaju plovidbe motorom s unutarnjim izgaranjem - ali bez emisije plinova i buke.

E-LINE motor ubrzava snažnije i brže od dizelskog motora. Uz to, mjenjač i spojka nisu potrebni za električni pogonski sustav. Stoga, pri okretanju smjera propelera, kompletni elektromotor velike brzine mora se odmah zaustaviti, a zatim okrenuti u suprotnom smjeru. Kako bi omogućio potpunu kontrolu, uključujući brzi manevar za vožnju unatrag kao kod kvačila, VETUS je razvio aktivno elektroničko kočenje. Veliki okretni moment elektromotora koristi se za brzu i aktivnu promjenu smjera vrtnje. Pomoću aktivnog elektroničkog kočenja moguće je zaustaviti brod unutar jedne njegove dužine, ako je potrebno. Zajamčena je potpuna kontrola i poznati način plovidbe, uz prednosti elektromotora s velikim startnim momentom.

Funkcija zaštite akumulatora VETUS električnog pogonskog motora osigurava da akumulator ne bude nepotrebno oštećen i da se životni ciklus akumulatora čuva za trenutnu i buduću sezonu plovidbe.

Pražnjenje akumulatora ispod navedenog minimalnog napona oštetit će akumulator i smanjiti životni vijek. Da bi to spriječio, upravljački sklop motora VETUS e-pogona aktivno nadgleda stanje napunjenosti, provjeravanjem povlačenja napona i struje.

Još jedna jedinstvena značajka VETUS E-LINE motora je patentirana funkcija pojačanog punjenja akumulatora. Korištenjem funkcije pojačanog punjenja, punjač od 24 volta može se koristiti za punjenje potrebnog 48-voltnog akumulatora za pogon. To je ekonomska prednost jer je punjač akumulatora od 24 volta češći. Osim toga, ovo brodograditelju daje jednostavan način za pružanje niskonaponske mreže od 24 V za električnu ploču.

 

  •  Share on X

Najčitanije