Vinilna folija KPMF serije K8000

20.03.2013 nauCAT
  •  Share on X
Vinilna folija KPMF serije K8000
Tehnički podaci
Proizvođač: KPMF (UK)

Kako pretvoriti svoj stari, ofucani brod u pravu ljepoticu


Vinilna folija KPMF serije K8000

Nakon pet do sedam godina upotrebe, svaki brodski gelcoat gubi svoj sjaj i potrebna mu je temeljita obnova. Posebno zbog ogrebotina i udaraca koje je nemoguće izbjeći, posebno na vezu u pretrpanim lučicama i marinama. Na hrvatskom tržištu pojavila se nova ponuda obnove boje trupa, koja daje spektakularan rezultat za upola manje novaca od klasičnog bojanja. Radi se o aplikaciji folije u boji na bok i krmu broda (ili bilo koji drugi dio broda po želji vlasnika). Za takav postupak postoji mnogo razloga, a osim cijene, tu je i vraćanje starog sjaja, brzina izvedbe, veliki spektar boja folija, individualizacija broda s podizanjem njegove estetske slike, čime mu se ujedno povećava i sama vrijednost.

Samoljepljiva folija moderan je i cjenovno prihvatljivi make-up koji će trup plovila ujedno štititi od svih uvjeta koji vladaju na moru. A kad vlasniku dojadi, nakon par godina ponovno može u potpunosti promjeniti imidž svog plovila, jer stručno skidanje folije ne ostavlja ljepilo na podlozi i time ne oštećuje podlogu na koju je bila zaljepljena.

Tehnički podatci

Folija KPMF je materijal proizveden od najviše kvalitete mekog hibridnog PVC-a dobivenog pomoću najnovije tehnologije proizvodnje PVC-a i bojanja kako bi se postigla njezina izuzetna stabilnost i dugi rok trajanja. Folija je namijenjena za vanjsku i unutarnju upotrebu. Zahvaljujući debljini od 100 mikrona, folija ima izuzetno dobre parametre rezanja. Spoj mekog vinila i posebnog ljepila jamči savršenu ljepljivost i plastičnost što omogućuje skidanje folije bez ostataka ljepila.

Tipična primjena obuhvaća potpunu promjenu boje, reklamnu grafiku, oznake i sve druge primjene koje zahtijevaju izlaganje na otvorenom od 5 do 7 godina. Folija je projektirana na takav način da se može bez ikakvih problema skinuti pod odgovarajućim uvjetima.

Debljina folije - 100 mikrona

Debljina ljepila - 18 mikrona

Razvlačenje - >30,0 N/mm²

Rastezljivost - >150%

Ljepljivost 24 h - 750 N/M



Postupak stavljanja folije na jedrilicu

1. Pripremiti uvodni projekt, napraviti računalnu simulaciju. Jedrilica Salona 37 / 2006. godine, na bočnim stranama "Antracit mat K89919", na krmi i pramcu "Karbon black K87021". Završni dijelovi "Orange K88". Folija tvrtke KPMF.

2. Izvaditi jedrilicu na kopno.

3. Skinuti sve naljepnice, reklame s bočnih strana jedrilice. Temeljito oprati ostatke ljepila.

4. Popuniti špahtlom i izbrusiti sve ogrebotine na bočnim stranama.

5. Temeljito oprati i skinuti masnoću s bočnih strana jedrilice.

6. Izmjeriti širinu i duljinu folije, ovisno o duljini bočne strane jedrilice. Ostaviti oko 50 cm rezerve; bočna strana ljepi se iz jednog komada folije.

7. Foliju ispravno postaviti na bočnu stranu jahte.

8. Zaljepiti na suho.

9. Na mjestima velikog profila i iskrivljenosti foliju treba zagrijati.

10. Zaljepiti traku na mjestima odrezane folije. Odrezati oštrim nožem.

11. U mjestima rezanja folije istu treba zagrijati radi boljeg ljepljenja.

12. Zaljepiti ukrasne trake.

13. Spustiti jedrilicu u vodu.

Foto: Odisej Yachting

  •  Share on X

Najčitanije